Rodinný bazén

Konečně se hlava rodiny rozhoupala. To je slávy. Ono zase nebylo tak nic těžkého si spočítat, kolik celou rodinu stálo jen přes víkend návštěva koupaliště pro veřejnost. Zpočátku to nevypadalo nijak hrozně, jenže když se připočetlo to, co se tam snědlo a vypilo, už to byly drobátko jiná čísla. A když syn podotkl, že cesta tam ani zpátky není zadarmo, bylo vše jasné. Okamžitě se objednával přes internetovou firmu bazén a ihned se začalo vše točit kolem něj. A nyní už je zde a už se skáče do vody a děti ji večer odmítají opustit.

Kolem bazénu se však také musí provádět různé činnosti, které udržují v chodu filtraci, a hlavně je třeba hlídat složení. Tedy v případě nutnosti přidat chemii proti nepovolaným neviditelným potvůrkám, nebo vyměnit kartuše ve filtru.

dívka v bazénu

Cože?? Vy jste si koupili kartušový filtr? No, ano, já vím, byl levnější. A tak nyní račte opět počítat, kolik dáte peněz za častou výměnu. Starou kartuši totiž musíte vyhodit, ta je k ničemu a nová stojí kolik? A jak dlouho vám vydržela? No, tak honem, šup šup a koupit filtraci pískovou. Ten vyměníte jen za hodně http://www.mojekolo.cz/komponenty/hlavove-slozeni/ dlouhou dobu. A pokud se vám i to bude zdát málo, tak tam dejte zeolit. Myslím, že rozdíl poznáte.

jídlo u bazénu

Zeolit totiž umí vodu profiltrovat ještě lépe než písek a také má delší životnost. Není jen jeden druh, je jich více, ale do filtrace se hodí jen některý. Raději si nechte poradit, pokud si nejste moc jistí. Ale ani tak netřeba mít obavy, ve specializovaných obchodech, které prodávají věci kolem bazénů se prodává jen takový, který se do filtrace hodí. Jiný zde nekoupíte, protože slouží jiným účelům.

Pokud jste si tedy již novou filtraci pořídili, opravdu pečlivě zvažte, jaké filtrační médium budete používat. Nemusíte se bát, že by vás například zeolit zruinoval, zase o tolik dražší, než písek není. Rozdíl tam činí pár stokorun.

3 triky, jak v létě ochladit nejen sebe, ale i horký byt

Poradit si ve vyhřátých ulicích není samo o sobě vůbec jednoduché, co teprve ale ve chvíli, kdy se konečně dostanete do bytu, kde však není situace o nic lepší? Ne každý se totiž může radovat nad vlastnictvím klimatizace, a tak mnozí z nás musí letní horka porážet jinými způsoby. A co patří mezi ty nejvíce osvědčené?

Východ slunce u moře

Základ je ve stravě a hydrataci

Mohlo by se to zdát podivné, ale v letních měsících má velký podíl na tom, jak se cítíte právě to, jak moc (nebo málo) se staráte o pravidelné doplňování tekutin do svého organismu. Celý plastový kanystr na vodu sice asi úplně dobré vypít není, dodržování pitného režimu je však velkou částí úspěchu. Hodit se vám bude voda nebo vlažný čaj, občas si můžete dopřát i ovocnou šťávu. S kávou, sycenými nápoji a alkoholem se to ale rozhodně přehánět nevyplácí. Zároveň byste také měli sahat spíše po lehkých jídlech s dostatkem ovoce a zeleniny, které vaše tělo osvěží a zároveň doplní dostatek živin, které jsou pro zvládání veder určitě potřeba.

Nezapomínejte ani na vhodné oblečení

Zvolit vhodný outfit do horkých ulic, kde vedro a parno neubývá, nepatří mezi jednoduché záležitosti. Je však lepší se zahalovat do přírodních látek jako je bavlna či len a zcela se vyhnout umělým tkaninám, které jen způsobí, že se budete ještě více nepříjemně potit. A to jste asi při volbě outfitu nechtěli.

Sklenice vody

A co s bytem?

S horkým bytem si lze poradit i bez klimatizace, ačkoliv nemusí být jednoduché tomu uvěřit. Využít můžete větrák, který také umí posloužit, i když zdaleka ne tolik jako výše zmiňovaná klimatizace. Nezapomínejte ani na správné větrání, kterým si v horku také můžete alespoň trochu ulevit. A přes den okna skryjte roletami či závěsy – a třeba po několika dnech přece jen pocítíte nějaký patrný rozdíl, kterého byste se však bez praktikování správných zásad asi nikdy nedočkali.

Ideální chemie

Hodně lidí se domnívá, že nejlepším způsobem, jak trávit letní prázdniny, je někde u vody. Není ani divu. I u nás totiž bývá v tomto období velmi nepříjemné horko a koupání je ideální způsob, jak se alespoň trochu ochladit. Problém je, že veřejná koupaliště i pláže přírodních vodních nádrží bývají během veder plné lidí, což ne každému vyhovuje. I proto u nás rostou na zahradách jako houby po dešti. Hodně novopečených majitelů bazénů se však mylně domnívá, že o vodu se není potřeba starat, v čemž se samozřejmě velmi mýlí. Načichlá či zbarvená voda je nebezpečná a rozhodně není dobrý nápad do ní vůbec lézt, natož se v ní koupat.

Pohoda u vody

Abychom se dokázali takovéhoto scénáře vyvarovat, musíme začít používat různé chemické prostředky. Ano, jedná se o další investici, avšak o investici, jež se vždy vyplatí. Nikdo totiž netouží po to koupat se špinavé vodě.

Co použít?

K ochraně vody se dá užít mnoho druhů chemie do bazénu. V českých zemích patří mezi nejpopulárnější chlorové přípravky. Dává to docela smysl, jelikož jsou poměrně levné, avšak zároveň docela dobře fungují. Ne každý je má ovšem v oblibě. Hlavně lidé, kteří jsou citlivější na pachy, nemohou typický zápach chlóru vystát. Navíc chlór dokáže také ve vyšší koncentraci podráždit pokožku. To je také důvod, proč si lidé stále častěji vybírají jiné přípravky, třeba takové, které používají jako aktivní složku kyslík. Ty jsou zajímavé hlavně tím, že nezapáchají a zároveň po nich nevznikají na pokožce ekzémy. Dobrou volbou je i sůl, avšak ta dokáže relevantně fungovat pouze se solonizační jednotka. Ta však není zrovna levná.

Sluneční brýle

Špičkové plachty

Vodu dokáží zničit nejen mikroskopické, ale také okem viditelné nečistoty. I ty je potřeba v pravidelných intervalech odstraňovat, případně zamezit jejich kontaktu s vodní hladinou. K tomuto účelu slouží hlavně speciální bazénové plachty. Ty jsou levné a velmi dobře fungují. Některé typy jsou navíc zajímavé i svou schopností ohřívat vodu, a sice pomocí slunečních paprsků.

Nad svatebním oznámením rozmýšlejte alespoň několik hodin

Plánujete svatbu, jejíž součástí bude i svatební oznámení? Nebude to pouhá akce se dvěma svědky, jejíž průběh se podobá svatebnímu obřadu nevěsty paní Opatrné a ženicha pana Fliegera z filmu „Kulový blesk“, kdy žádné oznámení tisknout nebylo třeba? Pokud vám na vaší svatbě opravdu záleží a rádi byste na ni pozvali vaše přátele a sdíleli s nimi své štěstí, pak si dejte záležet nejen na výběru garderoby a menu svatební hostiny, ale i na samotných pozvánkách.

svatební oznámení

Svatební oznámení vám vytisknou v libovolném počtu kusů a prakticky v jakékoli podobě, a jakou si zvolíte, je na vás. Ovšem právě to je ten klíčový problém, protože výběr za vás nikdo neučiní, maximálně vám poskytne nějaké vzory a možnosti. Kromě obvyklých stylů si však můžete dovolit vyzkoušet i něco, co by vás mohlo oslovit a zaujmout.

Retro – retro doslova hýbe světem a projevuje se to ve všech druzích spotřebního zboží, od nábytku až po domácí spotřebiče a oblečení. Vytisknout retro svatební oznámení není žádný problém, může být jeho součástí fotografie, kresba, karikatura, anebo pouze text v retro fontu psacího stroje (např. Bohemian Typewriter).

svatební obřad

Netradiční oznámení – netradiční svatba – snoubenci mohou svůj svatební obřad prožít kdekoli, třeba na parníku nebo v zámeckém parku, kde se spolu seznámili. Pokud je oddávající úředník ochoten oddat vás na vrcholu rozhledny na Kožově hoře, proč ne? Čím méně tradiční svatba, tím méně tradiční oznámení, a tím lépe se bude celá záležitost všem pozvaným hostům pamatovat. Mnohdy i na celý život.

Rozdávejte oznámení s rozmyslem – jedna rada na závěr: buďte velmi pečliví ve výběru svatebních hostů a v počtu vytištěných oznámení. Byl by velký trapas, kdybyste na některé z vašich přátel zapomněli, nebo dokonce na někoho z příbuzenstva. Napište si pro jistotu seznam osob, ale ne do počítače nebo na mobil, ovšem na papír do poznámkového bloku, odkud se vám data nemohou ztratit.